Importanta instrumentului MATEMATICUrmariti-ma si pe Twitter
Urmariti si lectii in direct pe PROFUL ONLINE TV

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Obtineti fundamentul teoretic explicat pe INTELESUL VOSTRU
Pachetele de DVD-uri: "VIDEOMANUAL DE MATEMATICA"
cu Proful Online, prof. Ioan URSU - Detalii AICI


Dragilor, in aceste zile s-a petrecut la Geneva un eveniment de o importanta URIASA in lumea stiintei. Un fenomen de o asemena amploare nu s-a mai intamplat de la Einstein si faimoasa sa ecuatie E=mc2. Ieri s-a validat cum functioneaza "m"-ul (masa) din celebra sa ecuatie. Cu ajutorul celui mai scump instrument de cercetare din istoria omenirii (LHC - Large Hadron Collider - 10 miliarde dolari) s-a putut valida o teorie prezisa acum 48 de ani, repet, acum 48 de ani folosindu-se doar instrumentul matematic. Pe atunci, tanarul cercetator Higgs (34 ani) a propus o teorie bazandu-se doar pe intuitia sa si pe instrumentul matematic. In esenta, explicatia lui (intr-un limbaj matematic) despre cum subparticulele atomice fundamentale au masa, este urmatoarea :

Imaginati-va o sala mare (Universul nostru) plina cu paparazzi (particule Higgs). Cand in sala apar diferite personalitati/vedete (subparticulele atomice) unele mai populare, altele mai putin populare si vor s-o traverseze de la un capat la altul, paparazzi se aduna in jurulul fiecareia si ii ingreuneaza traversarea. Aceasta grupare de "paparazzi" din jurul fiecarei "vedete" reprezinta masa acelei subparticule atomice.

Foarte simplu si elegant dar nu se stia pana acum daca exista sau nu acesti "paparazzi". Ieri s-a comunicat oficial de la Geneva ca au fost fotografiati si dovediti. :) Pentru aceasta teorie, Prof. Higgs a fost ridiculizat, i s-a spus ca nu intelege principiile elementare ale fizicii si nimeni n-a vrut sa-l ia in serios. Ieri, la cei 83 de ani ai sai, prof. Higgs a fost aplaudat de toti, inclusiv de faimosul Stephen Hawking care a pus pariu ca particula prezisa de Higgs (particula lui Dumnezeu) nu va fi descoperita niciodata. Pentru descoperirea sa, in mod sigur prof. Higgs va primi premiul Nobel. De foarte mult timp matematica este folosita ca instrument de cercetare si predictie, iar practica vine din urma si incearca sa valideze aceste predictii fantastice. Instrumentul matematic este foarte important.
Mai multe detalii gasiti aici:
Stephen Hawking a pierdut un pariu pe "Particula lui Dumnezeu"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimiteţi un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU