Lectia 172 - O problema cu Ionut clasa 4 si Tabla inmultirii altfel - Matematica cu Profu OnlineUrmariti-ma si pe Twitter
Urmariti si lectii in direct pe PROFUL ONLINE TV

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Obtineti fundamentul teoretic explicat pe INTELESUL VOSTRU
Pachetele de DVD-uri: "VIDEOMANUAL DE MATEMATICA"
cu Proful Online, prof. Ioan URSU - Detalii AICI

Problema propusa de Ionut - clasa a IV-a. Maria are de 9 ori mai multe carti decat Dan. Daca i-ar da lui Dan 30 de carti, atunci Dan ar avea un sfert din numarul cartilor Mariei. Cate carti are fiecare?
Recomand si Rezolvarea problemelor de aritmetica - Clasele I-IV
Metoda falsei ipoeze, metoda segmentelor, metoda mersului inapoi, metoda figurativa, sunt cateva tehnici de lucru de care elevii se folosesc in dorinta de rezolvare a unei probleme. In videomanualul de matematica intitulat "Rezolvarea problemelor de aritmetica - Clasele I-IV" am evitat sa incadrez problema intr-un sablon de rezolvare si am urmarit sa comunic comportamentul pe care trebuie sa-l aiba rezolvitorul in fata unei probleme. In partea a doua a lectiei, m-am oprit la tabla inmultirii. Pana ajung la memorarea ei, am vazut utila aceasta tehnica a reducerii la inmultirea pana la cinci. 7*8=(5+2)*(5+3) ofera sansa aplicarii distributivitatii inmultirii fata de adunare (inmultirea a doua paranteze, legea semnelor), iar efortul facut pentru a ajunge la rezultat il va determina sa-l si retina.

3 comentarii:

 1. Buna ziua stimate domnule profesor Ioan Ursu,

  Eu am o problema pe care nu pot sa o rezolv, va rog pe dumneavoastra sa ma ajutati:
  Intr-un cufar din pestera fermecata Aladin a gasit cu 185 mai multe inele decat bratari. Se mai stie ca inelele erau de 6 ori mai multe decat bratarile. Cate inele si cate bratari erau in cufar?

  Multumesc,
  Tatiana Chirita

  RăspundețiȘtergere
 2. b = bratari
  b+185 = inele
  b+185 = 6 b
  5b=185
  b=185:5; b = 37
  inele sunt b+185=37+185=222

  RăspundețiȘtergere
 3. In fiecare dintre cele 9 cufere din pestera fermecata Aladin a gasit 9 bratari. Kite au ramas dupa ce a luat 5 bratari?

  RăspundețiȘtergere

Trimiteţi un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU