Lectia 164 - Functii - Notiuni introductive - Matematica cu Proful Online in SUAUrmariti-ma si pe Twitter
Urmariti si lectii in direct pe PROFUL ONLINE TV

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Obtineti fundamentul teoretic explicat pe INTELESUL VOSTRU
Pachetele de DVD-uri: "VIDEOMANUAL DE MATEMATICA"
cu Proful Online, prof. Ioan URSU - Detalii AICI

In aceasta lectie am vorbit mai intai despre cateva notiuni de logica matematica (propozitie, predicat, operatii logice, cuantificatori) iar apoi plecand de la predicatul binar, in tentativa de gasire a multimii de adevar pentru predicatul respectiv, am hotarat sa procedez intr-un mod cat se poate de firesc: Am "obligat" una din variabile sa parcurga o submultime a multimii stabilite (aceea pentru care folosind relatia predicatului, sa putem gasi cea de-a doua variabila) si astfel am ajuns la notiunea de functie. Am insistat pe cele trei notiuni: domeniu de definitie, codomeniu si legea de corespondenta (domeniu, codomeniu - submultimi ale multimilor celor doua variabile, legea de corespondenta fiind relatia predicatului din care am scos o variabila in functie de celalta). Cum aveam doua posibilitati de lucru, a aparut ideea celor doua functii: functia directa si inversa acesteia. Am stabilit ca numai functiile bijective sunt inversabile (surjective si injective). Cum folosim aceasta calitatea a functiilor surjective in rezolvarea ecuatiilor si a inecuatiilor, vedeti in lectia aceasta si in cele care urmeaza. Imi cer scuze ca imaginea mai tremura din cand in cand deoarece camera mi-a jucat niste feste si nu am avut feedback-ul pentru a le corecta. Lectiile urmatoare nu vor mai avea aceasta problema. Incerc s-o remediez cat de repede pot.

3 comentarii:

 1. Stimate domn Ioan Ursu, vreau sa va multumesc pentru tot ajutorul de care nu constientizati ca il oferiti atator persoane in nevoi. Cu un an in urma, cand examenele dadeau tarcoale, am cautat pe YouTube niste video-uri care sa imi explice mai bine matematica. Din intamplare, am dat peste dumneavoastra si am fost fascinata de modul dumneavoastra de predare. Ma simteam ca si cum eram acolo, langa dumneavoastra ascultand logica matematicii. Dupa examen am observat rezultate bunicele (8.70 tinand cont ca nu eram deloc buna la mate). Atunci ca ma uitam la acele videoclipuri imi facea asa o mare placere sa urmaresc. Datorita lectiilor dumneavoastra, am fost in stare sa ajut si alt elev care a intrat si el in timpurile grele de dinaintea bacalaureatului. I-am povestit de dumneavoastra si de atunci numai acolo de uita. Am sa povestesc despre dumneavoastra de cate ori am ocazia. Sa fiti fericit in continuare si sa va dea Domnul numai bine! Cu sinceritate, un alt elev in dificultate, Giurgila Nicoleta

  RăspundețiȘtergere
 2. Absolut superb. Foarte elegant. Sunteti de nepretuit! Ma bucur tare mult ca traiesc in perioada asta intrucat va pot urmari. Va rog sa nu va opriti din filmat.
  --
  Петров Прайитв - YouTube User

  RăspundețiȘtergere
 3. Meritati cat mai multa publicitate.
  --
  Andreea N - YouTube User

  RăspundețiȘtergere

Trimiteţi un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU